Financiering

Motor van de zaak

De super lage bijtelling maakt een motor van de zaak interessant!

Het bedrag, dat je na de bijtelling daadwerkelijk als extra belasting betaalt, blijft voor een motor meestal beperkt tot enkele tientallen tot enkele honderden euro’s, terwijl dit voor auto’s vaak meerdere duizenden euro’s bedraagt. Door een motor van de zaak te kiezen in plaats van een auto van de zaak, bespaar je dus duizenden euro’s per jaar. En niet alleen voor de werknemer is een motor van de zaak interessant: door de lagere aanschafprijs, de lagere afschrijving en het relatief lage brandstofverbruik van een motor bespaart ook de werkgever honderden euro’s per maand.

Snel en super voordelig: Motor van de zaak

Wie een auto van de zaak heeft weet het: de bijtelling is bepaald niet mals. Veel mensen weten niet dat een motor van de zaak voordeliger is. Veel voordeliger!

DSC_1661-PRINT

De motorbijtelling in de loonbelasting

Veel mensen denken dat voor de motor dezelfde bijtellingsregels gelden als voor auto’s, anderen dat er geen bijtelling is. Beide is niet waar. Voor een motorfiets moet je wel degelijk bijtelling betalen, maar die wordt veel gunstiger berekend. Voor een motor moet je de totale jaarlijkse kosten (inclusief afschrijving) bepalen en daarmee de kosten per kilometer uitrekenen. De kosten van de kilometers die je privé rijdt moeten dan door jouw werkgever bij het loon worden opgeteld, dus aantal privé km x de kilometerkosten. Woon-werk-ritten worden daarbij niet als privé-km gezien. Wat je dus werkelijk aan belasting over de bijtelling betaalt, zit eerder in enkele honderden euro’s dan in de duizenden, zeker als je relatief weinig privé met de motor rijdt. Daarmee bespaar je per jaar dus duizenden euro’s ten opzichte van een auto van de zaak. Het is wel verstandig om altijd privé kilometers op te geven: het is aan de belastingdienst om te bewijzen of het aantal kilometers klopt, als ze eraan twijfelen. En dat is lastig. Als je geen privé kilometers opgeeft en toch privé rijdt, is dat gemakkelijker te achterhalen…

Ondernemers en de bijtelling in de inkomstenbelasting

Voor ondernemers zitten er nog meer voordelen aan een motorfiets “van de zaak”. Voor hen gelden dezelfde bijtellingsregels. Alle gemaakte kosten – ook die van motorkleding, helm, navigatie etc. – kunnen als kosten van de winst worden afgetrokken. De bijtelling gaat weer als hierboven is uitgelegd: aantal privé km x de kilometerkosten. Ook hier moet de fiscus bewijzen dat jouw kilometeradministratie niet zou kloppen. Wel moet de motor voor minimaal 10% zakelijk worden gebruikt.

Naast de aftrek van alle kosten en de afschrijving van de motor is ook vaak de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) van toepassing. Dit is een extra aftrek van (maximaal) 28% van het investeringsbedrag (motor + kleding). Deze aftrek verlaagt jouw belastbare winst dus nog eens extra.

Bij een auto op de zaak die al wat ouder is, bereik je vaak het punt dat de bijtelling hoger is dan de kosten. De bijtelling wordt dan wel verlaagd tot deze kosten, maar je betaalt dan alle gereden kilometers dus privé! Bij een motor speelt dit niet.

Ondernemers en de bijtelling in de omzetbelasting

Als je een BTW-ondernemer bent, mag je de BTW op de aanschaf- en gebruikskosten ook terugvragen. Hierdoor wordt de motor sowieso al 21% goedkoper. Wel moet je aan het einde van ieder jaar de BTW over de privékilometers weer corrigeren. De woon-werkkilometers tellen hierbij wel mee als privékilometers! De correctie bereken je over de afgetrokken BTW van de gemaakte kosten + 20% van de BTW bij aanschaf. Dit laatste alleen in de eerste vijf jaar.

Wil je graag meer informatie over de mogelijkheden voor een motor van de zaak? Onze medewerkers helpen je graag verder. Neem telefonisch contact op 0518 – 419 650, vul het contactformulier hiernaast in of stuur een mailtje, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Langskomen kan natuurlijk ook altijd!

Voorbeeld berekeningen
(exclusief BTW)

Afschrijving per jaar (looptijd 4 jaar): € 990,-
Benzine per jaar:(10.000/25 x € 1,56) € 624,-
Belasting € 120,-
Verzekering (sterk afhankelijk van persoonlijke situatie) € 350,-
Kosten onderhoud en banden € 600,-
Totale kosten per jaar € 2.684,-

Kosten per kilometer: € 0,27
Bijtellingsbedrag privé: km privé x km prijs € 810,- bruto.

Afschrijving per jaar (looptijd 4 jaar): € 1.970,-
Benzine per jaar: (10.000/18 x € 1,56) € 867,-
Belasting € 120,-
Verzekering (sterk afhankelijk van persoonlijke situatie) € 700-
Kosten onderhoud en banden € 700,-
Totale kosten per jaar € 4.357,-

Kosten per kilometer: € 0,44
Bijtellingsbedrag privé: km privé x km prijs € 1.320,-

Afschrijving per jaar (looptijd 4 jaar): 1110,-
Benzine per jaar: (10000/20 x €1,56) € 780,-
Belasting € 120,-
Verzekering (sterk afhankelijk van persoonlijke situatie) € 500,-
Kosten onderhoud en banden € 600,-
Totale kosten per jaar € 3110,-

Kosten per kilometer: € 0,31
Bijtellingsbedrag privé: Km privé x km prijs € 930,-

Gesloten dagen!

Fijne dagen!

20231214 FME-1-2
Er komen weer een aantal dagen aan dat wij gesloten zijn. Dan genieten ook wij even van de feestdagen en het prachtige motorweer.
 
GESLOTEN DAGEN:
Goede Vrijdag 29 maart – Vanaf 17.00u gesloten
Koningsdag zaterdag 27 april – Gesloten
Motorweekend vrijdag 3 en zaterdag 4 mei – Gesloten
Hemelvaartsdag donderdag 9 mei – Gesloten
 
Fijne dagen en vooral veilige ritten op de weg!