Hoeveel CC mag je rijden met een A2 Motorrijbewijs?
Het A2 motorrijbewijs is dé oplossing voor de jonge motorliefhebbers. Want zeg nou zelf, je kunt natuurlijk niet vroeg genoeg beginnen met motorrijden. Helaas zijn er nogal een boel regels omtrent het rijbewijs. Eerder kon je namelijk vanaf je achttiende een 25kw rijbewijs halen. Hier lees je alle informatie die je nodig hebt!
Sinds 1 januari 2017 zijn de regels veranderd: nu kun je voor je 24e een A1 of A2 motorrijbewijs halen door een getrapt systeem – van A1 naar A2 en van A2 naar A. Dat betekent dat je ook kunt rijden op een A2 motor, ook wel een “afgeknepen blok” genoemd. Benieuwd naar de precieze regel- en wetgeving omtrent het halen van je A2 motor rijbewijs? Dat gaan we hier allemaal voor je uitleggen.
En dan nu de hamvraag – hoeveel cc mag je rijden met een A2 rijbewijs? Het antwoord is anders dan je denkt: 35 pk! Het gaat namelijk niet over het aantal cc’s, maar eerder over pk’s of kW ’s. Wil je meer lezen over de wetgeving omtrent het A1 en A2 rijbewijs? Lees dan verder!
11 kW – A1 rijbewijs Wetgeving
Wil je al op jonge leeftijd rijden op een motor, dan heb je een A1 rijbewijs nodig. Je mag al op je 17e beginnen met je theorie, theorie-examen en rijles op een lichte motor, maar pas als je 18 bent geworden kun je ook echt het praktijkexamen afleggen.
Je haalt eerst de theorie, dan de AVB (Algemene voertuigbeheersing) en daarna het praktijkexamen, de AVD (Algemene Verkeersdeelname). Deze laatste kun je dus pas halen als je 18 bent. Je kunt dan vervolgens rijden op een zgn.: “lichte motor”, oftewel maximaal 125cc. Maar beter kun je het afwegen aan de hand van pk’s of zelfs beter nog: kW ‘s.
Een lichte motor mag maximaal 11 kW (15 pk) hebben, 125 cc en 0,1 kW per kilo zijn.
Heb je 2 jaar met het A1 rijbewijs rondgereden? Dan mag je doorstromen naar het A2 motorrijbewijs!
En zeg nou zelf: wie wil er nu niet met een A2 motor rijden!
Over het algemeen zitten oudere blokken van 125 cc op 30 pk, wat te veel vermogen is. Hier mag je dan ook niet op rijden! De meeste nieuwe modellen zijn 11 pk of 15 kW.
35 kW – A2 motorrijbewijs Wetgeving
Met het A2 motorrijbewijs kun je al meer: hiermee mag je een motor rijden met meer vermogen, ook wel een “middelzware” motor genoemd. Maar wat is een A2 rijbewijs eigenlijk? Je kunt het A2 motorrijbewijs halen door al 2 jaar in het bezit te zijn van een A1 rijbewijs. Je hoeft dan alleen het praktijkexamen (AVD) te halen en je mag met meer kW ’s de weg op! Je moet hiervoor wel minimaal 20 jaar zijn, ook als je al een A1 rijbewijs hebt. Hoeveel cc’s mag je rijden met een motor rijbewijs A2?
Een middelzware motor mag maximaal 35 kW (48 pk) hebben, van maximaal 70 kW worden teruggezet* en 0,2 kW per kilo** zijn.
Ben je jonger dan 21? Dan kun je er ook voor kiezen om te wachten tot je 21e en direct voor een rijbewijs A-code 80 te halen. Je moet dan wel even wachten, maar kunt daarna direct een motor met meer vermogen rijden. Wanneer je 24 wordt, krijg je automatisch een volledig A-rijbewijs en kun je op een zware motor rijden.
*een A2 motor mag maximaal 70 kW hebben voor hij terug wordt getuned naar 35 kW.
** Maximaal is 175 kg x 35 kW, want: 35kW:0,2kW/kg=175kg , 0,2×175=35
Wetgeving en Regels
Volledig A-rijbewijs
Als je 24 bent, kun je natuurlijk ook in één keer je A (volledige) rijbewijs halen. Hiermee kun je onbeperkt vermogen rijden en kies je dus zelf je favoriete motor. Je haalt je Theorie, AVB en AVD en je mag rijden op de openbare weg met een A-motor rijbewijs!
Heb je al 2 jaar je A2 rijbewijs? Dan moet je wel nog een keer examen doen, maar heb je het rijbewijs wel het allersnelst. Je krijgt ook direct een A-rijbewijs, zonder code 80. In theorie zou je dus op je 22e al je volledige motorrijbewijs gehaald kunnen hebben!
A-code 80 rijbewijs
Ben je 21? Dan is de beste optie om direct te gaan voor je volledige A-rijbewijs. Je krijgt dan de “code 80” melding op je rijbewijs te staan. Je mag nu alle A1 en A2 motoren rijden. Dit vervalt na 2 jaar (of als je 24 wordt) en dan mag je elke motor rijden die je wilt. Je voorkomt zo het tweede examen dat je moet halen als je eerst het A2 rijbewijs haalt.
Regels en Uitzonderingen
Er zijn een paar regels en uitzonderingen met betrekking tot het halen van je A, A1 of A2 motorrijbewijs. Ten eerste moet je goed beseffen dat het theorie-examen slechts 1,5 jaar geldig is! Daarnaast kun je een individueel keuringsrapport aanvragen als je motor normaal meer pk’s heeft, je krijgt dan namelijk geen officiële typegoedkeuring. Heb je meer vragen? Wij helpen je graag verder!
Leeftijd per Motorrijbewijs & Soort Motor | ||
A1 | 18 | Licht |
A2 | 20 | Middelzwaar |
A (Code 80)* | 21 | Licht/Middelzwaar |
A | 24 | Onbeperkt |
Welke Motoren mag je rijden met een A2 Rijbewijs?
Bij de Friese Motorexpert kun je heel veel verschillende motoren vinden die je gewoon kunt rijden met een A2 motorrijbewijs. Deze snelheidsmonsters doen niet onder voor een onbegrensde motor en hiermee heb je zeker een aantal jaren veel plezier, voordat je een onbegrensde motor gaat rijden.
Wij hebben een groot aantal A2 Kawasaki motoren gewoon op voorraad staan, klaar voor een testrit. Wil je onze A1 en A2 motoren bekijken, of wil je meer informatie ontvangen over de types, snelheid, of het aantal pk per model? Neem contact met ons op of kom eens langs in onze showroom!
Kawasaki kopen bij Friese Motorexperts, de Erkende Kawasaki Dealer
Friese Motorexperts in Menaam, Friesland is dé erkende Kawasaki dealer die jou kan helpen bij het vinden van de motor die het beste bij jou past. Ook wanneer je Kawasaki onderdelen zoekt ben je hier aan het juiste adres! Neem contact met ons op om meer te weten te komen over de verschillende diensten die wij aanbieden. Of je nu op zoek bent naar een motor om het circuit mee onveilig te maken of als je een motor zoekt om een mooie tour tocht mee te maken: wij kunnen je overal in adviseren. Een Kawasaki motor kopen doe je natuurlijk bij de enige echte Friese Motorexperts in Menaam (Menaldum), Friesland.